Brandvarnare: Allt du behöver veta

Brandvarnare: Allt du behöver veta. Vilken typ, var skall de sitta, och hur underhåller du dem. Uppkopplade brandvarnare från Gardio ger dig dessutom extra trygghet med bilder i mobilen om larmet går.

Det sker över 30 000 rapporterade bostadsbränder varje är (fler än antalet inbrott), och oftast sker dessa på natten när du ligger och sover. Vid tre av fyra bränder där någon omkommer så saknades brandvarnare. Din enklaste livförsäkring är att ha fungerande brandvarnare. Läs vidare nedan för att snabbt lära dig allt du behöver veta!

Hur många brandvarnare behöver du?

Du behöver minst en på varje våningsplan. Räkna med en brandvarnare per 60m2, och helst inte mer än 12 meter mellan varje.

Var skall brandvarnare monteras?

  • Placera brandvarnare i taket mitt i rummet, minst en halvmeter från väggen. Undvik att sätta dem på väggen, men om det är enda möjligheten så sätt dem ca 15 cm ned från taket.
  • Gärna i eller nära sovrummen för att du skall höra dem när du sover.
  • Ha brandvarnare nära köket, men inte i köket då detta kommer ge onödiga falsklarm när du steker bacon. Inte heller i badrummet pga fukten.
  • På övervåningen sätter du en brandvarnare där trappen kommer upp.
  • Inte nära ventilationsöppningar för då blir det inte rätt luftflöde samt att det lättare kan samlas smuts i brandvarnaren.

Kontroll och skötsel

  • Testa brandvarnaren minst en gång i månaden samt efter längre bortavaro. Tryck på testknappen och piper den inte så byt batteri och testa igen. Piper den fortfarande inte så skaffa en ny.
  • Rengör genom att dammsuga med en mjuk borste. Smuts och damm kan göra brandvarnare känsligare för falsklarm.

Vilken sorts brandvarnare skall jag ha?

Det finns två huvudtyper; optiska och joniserande (eller joniska). De detekterar rök på olika sätt och har lite olika effekt:

  • En optisk brandvarnare har en liten kammare med en fotocell i. När rök kommer in i kammaren så reagerar fotocellen på förändringen och triggar larm. Optiska brandvarnare anses mer effektiva vid pyrande bränder.
  • En joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och reagerar på både synlig och osynlig rök. Joniserande brandvarnare anses därför vara bättre när det gäller snabbt uppflammande bränder. Joniserande brandvarnare innehåller små mängder av radioaktiva ämnen, som är dock helt ofarliga för människor.

Joniserande modeller var populära tidigare men de senaste åren har optiska brandvarnare tagit över. Skälet är framförallt att optiska brandvarnare anses effektivare vid pyrande bränder, vilket är vanligast vid bostadsbränder.

Du köper dina brandvarnare i Gardios webbshop eller på Clas Ohlson, Kjell & Company, Elgiganten, stormarknader etc. Alla brandvarnare som säljs i Sverige måste uppfylla stränga tekniska krav och vara typgodkända. Trots det säljs det brandvarnare som ändå inte fungerar bra. Läs om Boverkets test här för att se vilka som är bra och undvika de dåliga.

Uppkopplade brandvarnare

Det börjar bli vanligare att man kan ansluta brandvarnare till sitt hemlarm, och därmed kunna ytterligare öka sin säkerhet. Det kan ju hända att man inte hör brandvarnaren av något skäl, att det börjar brinna när man inte är hemma, eller att det tar eld när bara barnen är hemma. Uppkopplade brandvarnare larmar då larmcentral eller dig.

Uppkopplade brandvarnare är normalt ganska dyra (1000 – 2000 kr/st) och ofta behäftade med extra månadsavgifter för varje enskild brandvarnare.

Brandvarnare med Gardio

Har du Gardio så ansluter du helt vanliga brandvarnare till ditt larm genom att HD-kameran lär sig känna igen sirénljudet från dina brandvarnare. Går brandvarnaren igång så triggar Gardiokameran brandvarning med bilder till din mobil. Du slipper därmed dyra investeringar eftersom du kan använda de brandvarnare du redan har. Dessutom får du extra trygghet genom att du kan se i mobilen vad som händer om larmet går.

Brandvarnare kopplat till ditt Gardiolarm
Gardio HD-kameror ’hör’ dina brandvarnare och triggar brandvarning med bilder till din mobil.

Dela gärna inlägget!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Rulla till toppen